Nationale day

Vad säger man? Happy Nationaldag? Vad förväntas man göra på denna dag? Någon som vet? Ska man äta sill och potatis? Vifta med flaggorna? Många kanske inte ens vet varför vi har valt just denna dag till att fira Svea Rike. Inte jag heller. Så nu ska jag berätta:

Under 1800-talet togs den 6 juni som en minnesdag. Den kallades från början Gustav Vasas dag, sedan Svenska flaggans dag och nu då Sveriges Nationaldag.  Detta för att den 6 juni år 1523 upplöstes Kalmarunionen (den bestod av Sverige, Danmark och Norge mellan åren 1397 och 1523, alla hade då en gemensam monark ) och Sverige blev en självständig stat, Gustav Vasa valdes samtidigt till kung över Sverige. 
Även 1809 samt 1974 års regeringsform antogs den 6 juni.  Nationaldagen var från början bara en flaggdag, men från 2005 har den även fått helgdagsstatus för att Svenska folket ska känna att de har något att samlas runt. 

Informationen samlad från Wikipedia. 


(nationalflagg.se)

What to say? Go Sweden!?

Men det tar ju som sagt ett tag för traditioner att rota sig. Om en 100 år kanske vi ser det som en självklarhet att parta loss på våran nationaldag. Eller så inte. 
Det hela har något typiskt Svenskt över sig. Kan inte sätta fingret på vad det är riktigt...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0